Följ Ticket Privatresor AB

Spanien går om Turkiet på topplistan

Pressmeddelande   •   Feb 12, 2013 13:23 CET

Även om det är långt kvar till sommarmånaderna märker Ticket av ett stort tryck på sommarresorna. Antalet bokade resor har ökat med hela tolv procent jämfört med samma period förra året och i Tickets Novus-undersökning uppger 44 procent av svenskarna att de planerar att resa utomlands i sommar. Det mest bokade landet är Spanien, medan den populäraste destinationen är Antalya i Turkiet.

Ladda ner fullständiga Ticket Collection som PDF här »

Svenskarnas reslust håller i sig och intresset för Spanien är högre än på väldigt länge. Med destinationer som Alicante, Gran Canaria och Malaga ökar bokningarna till landet med 18 procent i sommar. Därmed petas Turkiet ned från förstaplatsen på topplistan, för första gången på sex år. Nytt för i år är också att Thailand letat sig in på topplistan över de mest populära semesterländerna i sommar.

Av de svenskar som planerar att resa utomlands i sommar uppger 19 procent att de kommer att vara bortresta i en vecka, medan 25 procent tänker vara bortresta i två veckor eller mer. Och blickar man framåt ser reslusten inte ut att plana. Mer än hälften av svenskarna uppger att de kommer att göra lika många resor det här året som i fjol och nästan var fjärde (23 %) svensk svarar att de kommer att göra ännu fler resor i år.

– Ökningen av inbokade sommarresor kan dels bero på att den svenska kronan fortfarande står sig stark gentemot de stora resevalutorna och dels på grund av att bolåneräntorna fortfarande är ovanligt låga. Förra årets dåliga sommarväder tycks inte vara en orsak till ökningen. Enligt vår Novus-undersökning har endast 13 procent av svenskarna låtit den faktorn påverka deras resplaner, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Trots att resandet ökar stadigt var förra året ett osäkert år för flera flygbolag. Vissa flygbolag gick i konkurs, medan andra snuddade på gränsen till konkurs, bland annat SAS. I Tickets Novus-undersökning framkommer det att 3 av 10 svenskar har låtit detta påverka deras resplaner inför 2013. 13 procent av svenskarna svarar att de blivit noggrannare med vilket flygbolag de väljer att resa med, 11 procent bokar endast via etablerade aktörer och 5 procent ser nu alltid till att beställa ett avbeställningsskydd då de bokar en resa. 

Svenskarnas ”måste” i handbagaget – en bok

När resväskan rullar iväg på bandet vid incheckningsdisken kan det ta ett bra tag innan man återförenas med den. Därför är det väldigt viktigt att packa ner det man behöver under flygresan i handbagaget, särskilt om man reser långa distanser. Ticket frågade svenska folket vad de anser är viktigast att ha med sig i handbagaget. Det absolut viktigaste visar sig vara en bok, vilket 46 procent av svenskarna svarar. Därefter följer telefon (45 %), kamera (26 %), tidning (25 %) och hörlurar (21 %).

Övrigt från undersökningen:

·  70 % av 18–29-åringarna använder sig av sociala medier på resan
·  3 av 10 svenskar kan tänka sig att ha sex på ett flygplan
·  44 % av svenskarna är beredda att betala extra för ordentligt med benutrymme
·  Fler kvinnor än män kan tänka sig att betala för en barnfri zon på flyget

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus med ett riksrepresentativt urval. Den genomfördes mellan den 17–23 januari 2013 och hade 1 059 respondenter.

För mer information, kontakta:
Martin Durnik, Marknadschef, Ticket Privatresor AB
070 295 97 74, martin.durnik@ticket.se

För att ta del av hela undersökningen och regionala nedbrytningar, kontakta:
Maria Madsen, Projektledare på Tickets PR-byrå Agency
0709 15 25 99, maria@agency.se

Tickets tio-i-topp sommaren 2013
Ticket har tagit fram topplistorna för bokningar gjorda fram till och med den 7 februari med avresa under perioden 1/3 – 31/8, för alla typer av resor. Föregående års placering vid samma tidpunkt anges inom parantes.

Tio-i-topp land
1) Spanien (2)
2) Turkiet (1)
3) Grekland (3)
4) USA (4)
5) Italien (6)
6) Cypern (5)
7) Storbritannien (9)
8) Frankrike (7)
9) Kroatien (8)
10) Thailand (ny)

Tio-i-topp land
1) Antalya, Turkiet (1)
2) Mallorca, Spanien (2)
3) Kreta, Grekland (4)
4) Cypern, (3)
5) Rhodos, Grekland (5)
6) New York, USA (6)
7) London, Storbritannien, (8)
8) Barcelona, Spanien (7)
9) Rom, Italien (10)
10) Split, Kroatien (ny)  


Ladda ner fullständiga Ticket Collection som PDF här »

Ticket Privatresor är Nordens största resebyråkedja som erbjuder privatresor från samtliga ledande charter- och researrangörer, kryssningsrederier samt flygbolag och hotell. Ticket har en andel på den svenska marknaden på cirka 40 procent av de resebyråsålda charter- och reguljärflygspaketen. Försäljningen i Sverige och Norge bedrivs från 73 butiker, telefon och online via ticket.se och ticket.no. I Danmark sker försäljningen via ticket.dk och i Finland via ticket.fi. Försäljningen uppgår till ca 4 miljarder kronor och bolaget har ca 320 årsanställda. Ticket Privatresor ägs av investmentbolaget Braganza AS. Ticket gör det enkelt för dig att hitta och boka rätt resa. Genom en enda kontakt med oss får du överblick av marknadens breda utbud. Genom vår höga kompetens och servicenivå ger vi dig råd och hjälp att boka rätt semesterresa.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://ticket-privatresor.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.