Följ Ticket Privatresor AB

Grekland vinnare på svenskarnas oro i sommar

Pressmeddelande   •   Mar 09, 2017 07:50 CET

Svenskarna reser som aldrig förr i sommar, trots att fler än tidigare uppger att oroligheterna i världen påverkar deras resvanor, enligt Tickets Sifo-undersökning. Grekland är sommarens stora vinnare och Cypern och Kroatien är de länder dit bokningarna ökar mest. Turkiet tappar och USA är det osäkra kortet. Det visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection om sommarens resor.

-  Svenskarna reser mer, men väljer trygga klassiker kring Medelhavet till följd av oroligheterna i världen. Det gör länder som Grekland, Spanien, Cypern och Kroatien till stora vinnare i sommar, medan Turkiet tappar, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

59 procent av svenskarna säger att oroligheter påverkar deras resande jämfört med 49 procent för ett år sedan. Enligt Tickets Sifo-undersökning reser dock de flesta minst lika mycket som vanligt, men väljer resmål där inget hänt eller funderar mer innan de väljer resmål (se hela Sifo-frågan i bilagan nedan).

Bokningarna hos Ticket ökar med 3 procent jämfört med i fjol, som också var en riktigt bra resesommar. Enligt Tickets Sifo-undersökning säger 47 procent av svenskarna att planerar att åka utomlands i sommar och ytterligare 19 procent säger att de kanske ska resa i sommar. De allra flesta, 39 procent, säger att längtan efter sol och värme är främsta anledningen till sommarens utlandsresa.

-  Svenskarna litar inte på den svenska sommaren och väljer att boka utlandsresor för att få några garanterat varma veckor på semestern, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Sommarens stora vinnare: Grekland. Grekland är det land som vinner mest på Turkiets nedgång. Arrangörerna ökar kapaciteten och antalet resenärer ökar mest av alla semesterländer. Med en bokningsökning på 20 procent närmar sig Grekland ettan Spanien med stormsteg. Kreta och Rhodos ökar kraftigt i popularitet.

Populäraste resmålet: Mallorca. Det resmål som lockar allra flest svenskar i sommar är Mallorca, som håller ställningarna som mest populära resmålet för svenskarna.

Sommarens raket: Cypern. Med en bokningsökning på 34 procent är Cypern sommarens raket. Även Kroatien ökar starkt och bokningarna ökar med 25 procent. Båda länderna gynnas av Turkiets nedgång och känns som fräscha alternativ för de som varit mycket i Grekland och Spanien.'

Sommarens förlorare: Turkiet. Bokningarna till Turkiet minskar med 41 procent och landet faller till plats nio på topplistan över mest bokade semesterländer.

Årets charterskräll: Bulgarien. För de resenärer som väljer Turkiet för att det är prisvärt seglar Bulgarien in som ett alternativ. Efter en bokningsökning på runt 60 procent är landet på sjunde plats bland alla charterdestinationer, precis efter Turkiet.

USA är det osäkra kortet. 1 av 10 svenskar (9 procent) säger att presidentvalet, med Trump som segrare, påverkar reslusten dit. Trenden syns i bokningsstatistiken och efter lång tids uppgång vände trenden neråt efter beskedet om inreseförbud.

Hit reser svenskarna i sommar - semesterländer

1. Spanien (1)
2. Grekland (2)
3. USA (3)
4. Italien (4)
5. Cypern (8)
6. Kroatien (6)
7. Storbritannien (9)
8. Frankrike (7)
9. Turkiet (5)
10. Tyskland (ny)

Hit reser svenskarna i sommar - resmål

1. Mallorca (1)
2. Kreta (2)
3. Rhodos (3)
4. Cypern (4)
5. Split (6)
6. New York (7)
7. London (8)
8. Malaga (ny)
9. Gran Canaria (10)
10. Paris (ny)

Källa: Ticket, bokningar t o m 16 februari med avresa sommarsäsongen, maj-oktober, alla typer av resor.

Hit reser svenskarna på charter, semesterland

1.Grekland (1)
2.Spanien (2)
3.Cypern (3)
4.Kroatien (5)
5.Italien (6)
6.Turkiet (4)
7.Bulgarien (8)
8.Portugal (7)
9.Montenegro (ny)
10.Österrike (ny)

Källa: Ticket, bokningar t o m 16 februari med avresa sommarsäsongen, maj-oktober, endast charterresor

Tickets Sifo-undersökning

Har oroligheter i världen påverkat ditt resande?

Ja, jag läser på mer och funderar innan jag             24 procent
väljer resmål, men fortsätter att resa lika mycket

Ja, jag fortsätter resa, men väljer bort resmål          23 procent
där det hänt något

Ja, jag reser generellt mindre på grund av                8 procent
oroligheterna

Ja, jag reser inte alls                                                      2 procent
Ja, jag väljer bort storstäder eller större turistorter   2 procent
men fortsätter att resa

Nej, jag fortsätter att resa som vanligt                        34 procent

Vet ej                                                                                  3 procent

Annat, t ex reser inte av andra skäl                             6 procent

Källa: Tickets Sifo-undersökning, 1000 respondenter 18-79 år, riksrepresentativt urval

För mer information kontakta:Karin Starkman Ahlstedt
PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor
karin.ahlstedt@ticket.se

070-735 63 08

Om Ticket: Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med försäljning i butik, på telefon och online. Ticket säljer resor från samtliga ledande charterbolag, researrangörer, kryssningsbolag, flygbolag, hotell och hyrbilsföretag. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Ticket har 71 butiker i Sverige och Norge, och bedriver onlineförsäljning under varumärkena Ticket och AirnGo i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Försäljningen uppgår till ca 5,3 miljarder kronor och bolaget har ca 330 årsanställda. Ticket Privatresor ägs av investmentbolaget Braganza.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://ticket-privatresor.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.