Följ Ticket Privatresor AB

Rekordsug efter resor i sommar

Nyhet   •   Mar 18, 2016 12:11 CET

Det är rusning efter resor i sommar, speciellt till länderna runt Medelhavet. Bokningarna till Spanien, som är det mest bokade landet i sommar, ökar med över 40 procent. Till Grekland, nummer två på topplistan, ökar resandet med 20 procent.

-  De som vill åka på semester till Medelhavet i sommar ska inte vänta för länge med att boka. I år är det så stort tryck att det kan bli svårt att hitta billiga sista minuten-resor dit, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Det finns flera orsaker till det stora trycket på sommarresor.

-  Många vill säkra upp några varma veckor utomlands, efter fjolårets kyliga sommar. Dessutom ger de låga räntorna pengar över i plånboken för många svenskar, som kan användas till resor, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Att de tidiga sommarbokningarna ökar har att göra med att många dragit lärdom av fjolårets kalla sommaren. I fjol var det svårt att hitta resor för de som var sent ute med att boka och sista minuten-priserna i juli steg med 30 procent.

Länderna i västra Medelhavet gynnas också av en minskande efterfrågan på resor till Turkiet, som faller från plats 4 till plats 7 på tio i topplistan. Det har inte bara med senaste tidens oroligheter att göra. Efter flera års kraftig uppgång är det naturligt med en rekyl, då en del väljer att prova andra resmål.

Den vikande efterfrågan får snittpriserna att falla.

-  Det är riktigt fyndläge för dem som väljer att resa till Antalyakusten i sommar. Snittpriserna för hela sommaren faller med 20 procent. Under försommaren är priserna extremt låga och det går att göra riktiga klipp, säger Karin Starkman Ahlstedt.

TRENDER & TIO I TOPPLISTOR SOMMARENS SEMESTERLÄNDER OCH RESMÅL

(Axplock från rapporten Ticket Collection, som finns att hämta i pressrummet på ticket.se under fliken dokument)

Populäraste semesterlandet: Spanien

Var fjärde svensk åker till Spanien i sommar och resandet har ökat med över 40 procent. Att landet har ett brett utbud av både reguljärflyg och charter bidrar till att Spanien kan plocka marknadsandelar när resandet ökar och Turkiet tappar.

Grekland – sommarens stora charterfavorit – och barnfamiljernas.

Grekland är sommarens allra mest bokade charterland och resandet dit ökar med 20 procent. Grekland är dessutom barnfamiljernas stora favorit och mest bokade semesterland. Ticket ser ökningar både till fastlandet och till den grekiska ö-världen.

Sommarens raket: Kroatien

Kroatien har på allvar hittat sin plats i svenskarnas hjärtan. Resandet ökar med nästan 40 procent. Charterbokningarna ökar med 30 procent i sommar och reguljärflygsbokningarna med 50 procent.

Portugal är sommarens stora bubblare

Bokningarna till Portugal ökar med nästan 90 procent, trots att landet långt ifrån har de bästa flygmöjligheterna. Bakom ökningen ligger ett nyvaknat intresse både för Lissabon som resmål och för Algarvekusten. Madeira och Azorerna ökar också starkt.

Turkiet – fyndläge och minskande efterfrågan

Att Turkiet faller från plats 4 i fjol till plats 7 i år på topplistan över sommarens mest bokade semesterländer har samband med att oroligheterna och den politiska situationen påverkar resandet från hela Europa till Turkiet. Dessutom drabbas ofta länder som liksom Turkiet haft en snabb uppgång flera år i radofta av en rekyl med följd att vissa resenärer återvänder till andra resmål. Dessutom är det riktigt fyndläge, se priser på Ticket.se

Mallorca hetast i sommar

Mallorca är sommarens hetaste resmål. Bokningarna dit ökar med hela 50 procent från redan höga nivåer.

Grekiska övärlden lockar

Allra mest populära är resmålen Kreta och Rhodos, som klättrat upp till plats två och tre bland sommarens mest populära resmål. Störst procentuella ökningar i resandet ser Ticket också till Zakynthos och Kalamata, dit resandet ökar med över 70 procent.

Årets raket bland resmålen: Malaga

Malaga är med råge sommarens raket på resmålstoppen. Bokningarna ökar med 88 procent. Malaga gynnas av trenden att svenskarna gillar sol- och badresmål, där det går att få så mycket mer än bara strandliv.

Split – en uppstickare i sommar

Split är en annan av sommarens stora raketer. Resandet dit i sommar ökar med 57 procent . Allt fler lockas av Kroatiens härliga turkosa vatten, klippor och klapperstensstränder samt en avslappnad atomsfär. Från Split söker sig många vidare både till badorter på fastlandet och till öarna utanför staden, som Hvar, Vis och Brac.

Sommarens storstadsraket: Lissabon

I år har Lissabon fått ett riktigt genombrott och staden är sommarens stora raket bland storstäderna, efter en fördubbling av bokningarna. Staden är ny på topplistan över svenskarnas favoritstäder på sommaren – och klättrar upp till femte plats.

Tio i topp, land

1. Spanien (1)

2. Grekland (2)

3. USA (3)

4. Italien (5)

5. Kroatien (7)

6. Frankrike (9)

7. Turkiet (4)

8. Storbritannien (8)

9. Cypern (6)

10. Portugal (ny)

Tio i topp, resmål

1. Mallorca (1)

2. Kreta (3)

3. Rhodos (5)

4. Malaga (10)

5. Split (8)

6. Cypern (6)

7. Barcelona (7)

8. Antalya (2)

9. London (9)

10. New York (4)

Källa: Ticket/ Tickets bokningsstatistik fram till 1 mars, med avresa 1 /5-31/10 2016

För mer information kontakta: Karin Starkman Ahlstedt, 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://ticket-privatresor.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.